Eesti väikepruulija käsitööõlled tõid maailma tähtsaimalt õllevõistluselt kuld- ja hõbemedaleid

Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluva Hopsteri pruulikoja käsitööõlled valiti Londonis toimunud maailma tähtsaimal õllevõistlusel “European Beer Challenge” tuhande õlle seast parimate hulka.
Hopsteri pruulikoja ning restorani Leib ja värskelt avatud Lore bistroo asutaja Kristjan Peäske sõnul on neil suur rõõm, et Hopsteri käsitööõlled said konkursil suurepäraseid hinnanguid. Belgia witbier Frida ja inglise IPA Pearu said võistluselt kuldmedalid ning saison tüüpi õlu Vidrik hõbemedali. Frida valiti novembris ka Eesti Sommeljeede Assotsiatsooni korraldatud Eesti Joogifestivalil parimaks õlleks.
“Alustasime käsitööõllede pruulimist 2014. aastal esmalt enda restoranide tarbeks. Kuna meie söögikohti on algusest peale iseloomustanud hea õllevalik, siis oli ise pruulimine meie jaoks loogiline jätk. Meil on suur rõõm, et meie õlled võeti vastu suure huviga, seeläbi hakkasime neid pakkuma ka jaekaubanduses,” selgitas Peäske.
Peäske sõnul oli konkursil osalemise peamine eesmärk võrrelda oma loomingut teiste Euroopa tootjatega ja tutvustada Hopsteri toodangut Euroopa sisseostjatele. European Beer Challenge´i konkursil hindasid enam kui 38 riigist pärit 1000 õlut Euroopa juhtivad õlleostjad, kes teevad valikuid jaekettide jaekettide, hotellide, restoranide ja klubide jaoks.
Hopsteri pruulikoda on “mustlaspruulija”, mis tähendab, et neil puudub oma õllekoda. “Piiratud kogused annavad vabaduse pruulida õlut, mis meile endile tõeliselt meeldib,” lisas Peäske.
Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Tanel Nurmeotsa sõnul on Hopsteri õlledele osaks saanud tunnustus märk sellest, et Eesti käsitööõllede kvaliteet on väga hea ja meil on suur potentsiaal eksportida enda toodangut ka välisturgudele.
“European Beer Challenge” on Euroopa juhtiv õllekonkurss, mille eesmärk on pakkuda professionaalidele ja tarbijatele teavet kõrgeima kvaliteediga õllede kohta turul. Sel aastal osales kokku üle 1000 õlle 38 riigist. Konkursil hinnatakse õlle eri elemente – välimust, maitseprofiili, aroomi ja tekstuuri.
Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga arendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise traditsioone ning edasi viia Eesti alkoholikultuuri pakkudes kvaliteetseid tooteid ja harides tarbijat. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.
Lisainfo konkursi kohta: https://europeanbeerchallenge.org/ebc-2019-results/
FOTOD: https://www.dropbox.com/sh/uq8i9ehstphe2or/AAD5502ldr0JqxEyh0FtChKta?dl=0